C.F. Braila – Steaua Bucuresti
Victorie de palmares în faţa celei mai titrate echipe româneşti
* Andrei Puşcaşu le-a dat lovitura de graţie steliştilor * peste 15.000 de spectatori au venit la amicalul “de lux” cu echipa lui Reghecamf * antrenorului stelist i-a acuzat pe arbitri pentru acest eşec * Reghe l-a înjurat pe arbitrul de centru şi pe asistentul de la tribuna întâi
Au trecut ani buni până cand Municipalul să erupă din nou ca un vulcan la fazele derulate pe dreptunghiul verde. De data aceasta, cu toate că a fost frig şi un vânt năpraznic, pe stadionul brăilean s-au adunat în jur de 15.000 de spectatori cu toate că a fost doar un amical, însă, nu unul oarecare pentru elevii lui Pânzaru, ci unul “de lux” în compania celei mai titrate formaţii din campionatul României, Steaua Bucureşti.
Încă de la ora 10.00, suporterii brăileni şi cei din localităţile limitrofe au luat drumul Municipalului, însă, afluenţa cea mai mare s-a produs începând cu ora 12.00. Sute de iubitori ai sportului rege, fani ai gazdelor sau stelişti, deosebiţi prin însemnele pe care le purtau, au invadat aleile Parcului Monument cu destinaţia finală stadionul Municipal. Iar conducerea grupării brăilene s-a achitat ireproşabil de îndatoririle de gazde.
Pentru CF Brăila meciul în sine a depăşit statutul de amical, iar la final gruparea de la Dunăre a obţinut o victorie de palmares graţie golului spectaculos marcat de Andrei Puşcaşu, în minutul 31. Elevii lui Pânzaru au trecut cu bine examenul cu formaţia din Ghencea. S-a tot speculat idea cu lipsa a 12 titulari bucureşteni, dar numai simpla lecturare a primului unsprezece aliniat de Reghecampf vorbeşte de la sine despre o echipă de prima ligă pe care şi-ar dori-o mulţi antrenori din acest eşalon şi anume: Stanca – Rapă, Szukala, D. Bratu, Latovlevici – S. Filip, Prepeliţă – Tatu, M. Costea, Pârvulescu. Steaua a avut în echipa de start jucători cu mare experienţă acumulată în Liga întâi, în cupele europene şi la naţionala lui Piţurcă, dar ambiţia brăilenilor a depăşit toate aşteptările şi miile de spectatori au fost martorii unei victorii istorice.
Gol Puşcaşu şi brăilenii au început să spere într-un miracol
Steaua a fost periculoasă în debutul partidei, dar şutul din minutul 5 al lui Pârvulescu, de la 25 de metri, a trecut pe langă poarta lui Leu. Replica gazdelor a venit destul de repede, însă, mingea şutată de Puşcaşu, după un corner executat de Neagoe, a trecut peste transversală. Mihai Costea l-a exasperat pe Reghecamf prin ratările sale. Jucătorul, cotat cu 3 milioane de euro când a venit la Steaua, a şutat telefonat de la 9-10 metri în situaţie de unu la unu cu portarul brăilean, iar acesta a reţinut mingea, apoi, talonat de Ignat, a şutat din alergare, iar Leu a fost din nou la post.
Banca stelistă a amuţit în minutul 31 când, servit ideal de Rusu, Puşcaşu a şutat de la marginea careului de 16 metri, iar mingea a poposit la colţul scurt al porţii apărate de Stanca. A fost momentul în care publicul a explodat, iar vacarmul declanşat s-a auzit până în cartierul Hipodrom. Neagoe şi Voicu au continuat să fie principalele pericole pentru defensiva stelistă şi, la foarte scurt timp, Bălţoi (min. 36) a marcat pentru 2-0, însă, golul a fost anulat pentru că asistentul Marius Marchidanu a sancţionat poziţia în afară din joc a ex-dinamovistului. Rusu şi Bosoi au colaborat pe final de repriză, dar fără efect pe tabelă. Scorul nu s-a mai modificat nici după lovitura liberă executată de Necoară, dar nici după şutul lui Râpă.
Steliştii au alergat după egalare, brăilenii au făcut spectacol
Lipsa unui atacant de clasă a făcut ca nici în repriza a doua Steaua să nu reuşească egalarea. Rocha nu a mai impresionat ca atunci când juca la Chiajna, iar Mihai Costea a fost capăt de linie la acţiunile steliste. Tatu a încercat în câteva rânduri să-i pună în situaţii bune pe coechipierii lui, dar atunci când s-a aflat la finalizare nu a găsit soluţii pentru a marca. Tatu a şutat slab la începutul actului secund, iar, în minutul 52, Costea a fost la un pas de gol, însă, mingea şutată de el a fost scoasă de pe linia porţii de Mitrea, iar Laurenţiu Ivan, atent, a eliminat definitiv pericolul.
Pârvulescu a şutat pe langă poartă, după o centrare a lui Prepeliţă, pentru ca apoi, pe contraatac, Ciocâlteu (min. 56) să fie blocat in extremis de Râpă. Un minut mai tarziu, Ciocâlteu a executat un corner, iar Bosoi a reluat, din 6 m, peste poartă. Steliştii au continuat să atace, însă, acţiunile lor au fost previzibile şi defensiva brăileană le-a anihilat destul de uşor. Gazdele au declanşat câteva şarje ofensive, însă, pe rând Frunză, Neagoe şi Ciocâlteu au fost blocaţi de adversarii lor. Steaua ar fi putut obţine o remiză pe Municipal, dar Tatu a ratat nepermis de uşor în două rânduri şi CF Brăila a obţinut o victorie mare de palmares.
Inexplicabilă reacţia antrenorului Laurenţiu Reghecampf la finalul partidei. În loc să considere că principalii vinovaţi pentru acest eşec sunt doar jucători stelişti, Reghe a pus înfrângerea pe seama arbitrajului. Mai mult, în repriza a doua, antrenorul stelist i-a înjurat pe rând pe centralul Ionel Ivan şi pe asistentul Marius Marchidanu ca o refulare a frustrării acumulate ca urmare a faptului că echipa lui nu-şi găseşte cadenţa pe Municipalul brăilean. Însă Ivan, Marchidanu şi Perianu au arbitrat foarte bine acest joc.
La finalul partidei antrenorul brăilean s-a declarat mulţumit de rezultat, dar mai ales de prestaţia elevilor săi: Ştiam că vom face un meci bun, că jucătorii vor folosi această oportunitate pentru a se remarca şi a atrage atenţia unor cluburi din prima ligă. Este un rezultat de palmares, dar unul dătător de speranţe pentru viitorul fotbalului brăilean”.
“Ştiam că vom face un joc bun în compania
CF Brăila: Leu (min. 46: Mitrea) – Bosoi (min. 75: Spiridon), Ignat, Ivan, Necoară – Voicu (min. 62: Frunză), Puşcaşu (min. 75: Bălaşa), Ochia (min. 46: Câmpeanu), Neagoe – Rusu (min. 62: Ndigwe), Bălţoi (min. 46: Ciocâlteu).
Steaua: Stanca – Râpă (min. 61: Năstăsie), Szukala, D. Bratu (min. 72: Puşcaş), Latovlevici (min. 67: Lupu) – S. Filip, Prepeliţă – Tatu, M. Costea, Pârvulescu – Rocha (min. 70: Roşu).